PRAG - PUTOPIS

Prag je jedan od najpopularnijih gradova u istočnoj Evropi. Njegova privlačnost je u 600 godina staroj arhitekturi netaknutoj tokom ratova. Centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. Grad sagrađen pokraj reke Vltave nikada nije prestao da očarava posetioce, slikare, fotografe i pesnike. Glavna atrakcija je istorijski deo grada – centar. Postoji nov i stari deo grada, Staré Mesto i Nové Mesto. Stari deo je lavirint aleja, kaldrmskih ulica i prolaza koji vode ka Old Town skveru, Staromestské Namésti, Josefov Ghetto i stari jevrejski kvart. Novi deo grada kontrast je starom po svojoj modernoj arhitekturi. Obuhvata čuveni Wenceslas skver. Istorijski centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. U svojim delima Prag su opisali mnogi umetnici iz različitih epoha kao što su Bedžih Smetana, Antonjin Dvoržak i Franc Kafka, a njegovim ulicama su se šetali i Mocart, Ajnštajn i Nikola Tesla. 

Prag_putopis

I Opšte informacije

Magični grad mostova, katedrala, zlatnih tornjeva i crkvenih kupola, ogleda se na površini reke Vltave preko deset vekova.

Prag je glavni grad Češke republike, kao i glavni grad Srednje Češke, jednog od četrnaest regiona u Češkoj. U Pragu danas živi 1,2 miliona stanovnika. Prag je jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u Evropi, i jedan od retkih koji je bio pošteđen ratnih razaranja u Drugom svetskom ratu.

Hint: Neki od nadimaka Praga su i „Grad stotinu tornjeva“ kao i „Zlatni grad“. Od 1992. godine, istorijski centar Praga je uvršten u deo UNESCO svetske kulturne baštine. 

Češka republika:

Površina: 78.866 km2
Broj stanovnika: 10,2 miliona stanovnika (najveći deo Česi, manjine: Slovaci, Poljaci, Nemci, Rumuni, Romi i Mađari)
Službeni jezik: češki
Veroispovesti:katolici - 39.2%, ateisti - 39,7%, protestanti - 4,1%, ostali - 17%
Pozivni broj: 420
Moneta: češka kruna (1€~26kč)
Glavni grad: Prag
Članstvo u EU: od 2004. godine
Predsednik vlade: Jirži Rusnok
Predsednik Republike: Miloš Zeman 

II Istorija

Prvi stanovnici Praga naselili su ovo područje još u ranom kamenom dobu. Stotinama godina, prateći tok reke Vltave, tu su prolazili trgovački putevi koji su povezivali južne sa severnim delovima Evrope.

Oko 500. godine p.n.e., keltsko pleme Boii naselilo je područje današnjeg Praga, i to je prvo pleme koje je poznato po imenu. Pleme čeških Slovena došlo je u oblast Bohemiju u 6. veku n.e. i oni se smatraju osnivačima češke nacije. U 7. veku, osnovana je dinastija Premisla koja je vladala četiri stotine godina. U toku njihove vladavine hrišćanstvo se brzo raširilo među stanovništvom, najviše zahvaljujući Ćirilu i Metodiju.

Svoj najveći procvat, Prag doživljava za vreme Karla IV, u 14. veku. Period njegove vladavine poznat je kao epoha velike raskoši.

1689. godine veliki požar je gotovo uništio Prag, ali je i podstakao preporod i obnavljanje grada. Nakon Prvog svetskog rata, raspadom Austro-Ugarske, nastala je Čehoslovačka, a Prag je izabran za glavni grad. U Drugom svetskom ratu, Prag je jedan od retkih gradova u Evropi koji je bio pošteđen velikih ratnih razaranja. 1989. godine, posle pada Berlinskog zida i Plišane revolucije koja je napunila ulice Praga, Čehoslovačka se oslobodila komunizma i sovjetskog uticaja, a 1993. godine, mirnim raspadom Čehoslovačke, Prag postaje glavni grad Češke republike. Danas je Prag i glavni grad dve administrativne oblasti - Praškog regiona i Centralne Bohemije.

III Znamenitosti

Ukoliko se nađete u Pragu, nemojte štedeti svoje noge, jer vas u ovoj evropskoj metropoli očekuje bogata istorija, raskošna arhitektura i jedinstvena kultura. Čim provedete pet minuta u ovom čudesnom gradu razumećete zašto ga zovu prestonicom Evrope.

Hradčani (Praški dvorac) je najpopularnije mesto za obilazak u Pragu. To je najveći stari dvorac na svetu (570 m dugačak, u proseku 128 m širok, prostire se na 7,3 hektara). Sagradio ga je u devetom veku princ Borivoj, a dvorac se od tadašnje drvene tvrđave okružene zemljanim bedemom transformisao u impozantnu građevinu kakvom je danas znamo. Svaki vladar je dvorcu dodavao neko svoje obeležje, tako da dvorac predstavlja mešavinu stilova. Na dvorcu su izvršene četiri velike rekonstrukcije, ali je zadržao klasičan izgled koji je dobio u 18. veku tokom vladavine Marije Terezije. Dvorac je oduvek bio sedište čeških vladara, ali i zvanična rezidencija. Odvojite najmanje pola dana ukoliko razmišljate da ga malo detaljnije obiđete.

Hint: u Hradčanima obavezno posetite baziliku Svetog Vita, u njoj ćete videti neke od najlepših vitraža na svetu. Ukoliko budete imali malo sreće, videćete smenu straže, koja predstavlja impozantan prizor.

„Mala Strana’’ je nastala na kosini neposredno ispod Hradčana, i to je deo Praga u kome ima najmanje uticaja skorašnje istorije, tako da je u najvećoj meri zadržan onaj starinski izgled i arhitektura. Poznati češki pisac Jan Neruda je rođen i živeo u Maloj Strani. U ovom delu grada jedna ulica nosi njegovo ime. Pored Nerudove ulice, ovde možete obići i videti trg Malostranske namesti, crkvu Svetog Mikulaša...

“Petřínská rozhledna’’ je čelični toranj visine šezdesetak metara koji se nalazi na Maloj Strani, jedno je od najposećenijih turističkih atrakcija u Pragu iz razloga zato što snažno podseća na Ajfelovu kulu. Sagrađena je 1891. godine i korišćena je kao opservatorija, kao i TV toranj. Danas je isključivo turistička atrakcija. Vedrim danima sa tornja se pruža predivan pogled na Prag. Do ovog tornja možete doći žičarom ili peške.

Karlov most je sagrađen u XIV veku po naređenju Karla IV, na mestu starog Juditinog mosta koji je bio uništen velikim poplavama. Most je dugačak 516 m, širok 10, i leži na šesnaest potpornih stubova. Projektovao ga je isti arhitekta koji je projektovao i katedralu Svetog Vita u Hradčanima. Od 1974. godine služi isključivo kao pešačka zona. Most je svetsku slavu stekao sa brojnim skupovima statua koje su postavljene duž staze na mostu, kao i sa dve impozantne kapije na oba kraja mosta. Najpoznatija statua na mostu je svakako statua Svetog Jovana Nepomuka urađena u bronzi, koja pokazuje kako ga muče i bacaju u Vltavu po naređenju Venceslava IV. U svako doba dana ispred ove statue ćete videti veliki broj ljudi koji čekaju da dodirne statuu, što po legendi donosi sreću.

Hint: Prošetajte Karlovim mostom već prvog dana jer ćete možda poželeti da to uradite još jednom tokom vašeg boravka u Pragu. Noćna šetnja Karlovim mostom pružiće vam nezaboravan pogled na osvetljeni praški dvorac - Hradčane.

Starogradski trg (Staromestske namesti) predstavlja srce istorijskog centra Praga, i predstavlja pravo mesto da započnete svoj obilazak Praga. Na samom trgu se susreću različiti arhitektonski stilovi; gotski tornjevi katedrale Sv. Tina, barokna crkva Sv. Nikole, Astronomski sat, stara gradska kuća izmamljuju uzdahe mnogobrojnih turista koji se kroz uske ulice Starog grada slivaju na trg. Sa vrha tornja stare gradske kuće pruža vam se divan pogled na Stari grad, zato nemojte da vas mrzi da se popnete. Na centralnom delu trga nalazi se spomenik verskom reformatoru Janu Husu, koji je spaljen na lomači zbog svojih verskih uverenja. Starogradski trg je jedno od mesta okupljanja kako stanovnika Praga, tako i mnogobrojnih turista tokom praznika kao što su Božić i Uskrs, a poseban doživljaj je na ovom trgu dočekati Novu godinu.

Novi grad predstavlja pažljvo projektovanu četvrt koju je sagradio Karlo IV u XIV veku. Zauzima duplo veću površinu od Starog grada i na početku je uglavnom bila naseljena trgovcima i zanatlijama. Krajem XIX veka zidine spoljnje tvrđave su srušene i tada je nastao izgled kakvim ga danas znamo. Neke od znamenitosti i mesta u Novom gradu se prosto nameću da ih obiđete: trg Vaclavske Namesti, Nacionalni muzej, zgrada opere, trg Karlovo namisti, crkva Sv. Ćirila i Metodija...

Trg Vaclavske namesti sa dužinom od 750 m, i površinom od 45.000m2  više liči na bulevar nego na trg. Trg predstavlja centar poslovne i kulturne zajednice u Pragu i značajan je i kao mesto na kojem su se odigrali mnogi istorijski događaji. Ulicom dominira spomenik Sv. Venceslavu, koji je postavljen ispred zgrade nacionalnog muzeja.

IV Život u Pragu 

Uzimajući u obzir ekonomske pokazatelje, stanovnici Praga imaju duplo veću kupovnu moć u odnosu na svoje sunarodnike u ostalom delu Češke, a u odnosu na Evropsku uniju imaju 50% veću kupovnu moć. Ovi pokazatelji svrstavaju Prag u jedan od 12 najbogatijih regiona Evropske unije. Uprkos svemu, cene u Pragu su značajno niže u odnosu na ostale evropske metropole. I ova činjenica utiče na to da Prag bude jedan od najvećih turističkih centara.

Prag je atraktivan za turiste tokom čitave godine, ali možda je najlepši s proleća, kada grad zajedno sa cvećem procveta. Sa otvaranjem Praškog prolećnog festivala, koncertne hale i gradske bašte privlače ljubitelje muzike sa svih strana sveta.

Devedesetih godina prošlog veka Prag je postao i popularna filmska lokacija, a danas sve više internacionalnih kompanija osnivaju svoja evropska sedišta upravo u Pragu. U Pragu se nalazi devet univerziteta i koledža, uključujući i Karlov univerzitet, koji osnovan 1348. godine, predstavlja najstariji univerzitet u centralnoj i istočnoj Evropi.

Prag je jedan od najviše posećenijh gradova centralne Evrope, i razume se, najpopularnija destinacija Čeha. Jedna od njegovih čari je i svakako što se na svakom koraku susreću različiti arhitektonski stilovi, gde romanske, gotske i renesansne građevine stoje uporedo sa arhitekturom funkcionalista, kubista i modernista.

Javni prevoz u Pragu je dobro organizovan, relativno jeftin i efikasan. Vozila su dovoljno česta, a sa jednom vrstom karte možete koristiti sva tri oblika prevoza: tramvaje, autobuse i metro.

Metro se u Pragu sastoji iz tri linije i saobraća od 5 časova ujutru pa do ponoći. Interval između polazaka je između 2 i 3 minuta.

Tramvaji i autobusi saobraćaju i noću, ali samo određene linije, tako da je najbolje da se raspitate za pravac koji vam treba.

Karte za prevoz možete kupiti na metro stanicama, informativnim centrima, u hotelima, kioscima…Karte takođe možete kupiti i u automatima koji su postavljeni u nekim metro stanicama, i na nekim stajalištima autobusa i tramvaja.

Interesantno je da karta za prevoz vremenski ograničena i važi 75 minuta od momenta kada je poništite. Cena karte iznosi 20 čeških kruna. Postoje i karte za turiste koje važe 24 časa, tri, sedam, i petnaest dana. Ove karte se mogu kupiti u informativnim centrima Praga.

Prag je prepun restorana što nacionalne, tako i internacionalne kuhinje (naći ćete i restorane sa našim specijalitetima), koje svakako treba da posetite. Ono što ne smete da propustite dok ste u Pragu je nadaleko čuveno češko pivo. Prošetajte se uskim ulicama starog dela Praga i pronađite neki od mnogobrojnih čeških pabova. Preporučujemo vam da uz češko pivo probate i čuvene kolenice, ili ako ste u pokretu neke od mnogobrojnih vrsta kobasica koje možete naći u mobilnim kioscima u centru grada.

Prag noću nipošto ne smete propustiti, kako zbog impozantnog izgleda arhitekture, tako i zbog bogatog noćnog života. Prag je grad koji je živ svih dvadesetičetiri časa. Veliki broj pabova, pivnica, kafića, noćnih klubova učiniće da osetite čari dobrog provoda u svetskoj metropoli.

V Tvoj Prag

Pošto je Prag grad koji živi dvadesetičetiri časa dnevno, svih 365 dana u godini. Nema prave preporuke kada ga posetiti, uvek ćete biti dobrodošli. Ukoliko volite bogate boje i zelenilo, proleće je možda najbolji period za boravak.

Smeštaj u Pragu, kao i u većini evropskih prestonica je dosta skup, tako da vam preporučujemo hotele koji se nalaze izvan užeg centra, a koji će zadovoljiti sve vaše potrebe po pristupačnoj ceni. Efikasan javni prevoz će se pobrinuti da budete blizu svih značajnih atrakcija u gradu.

Jedna od pogodnosti koja stoji na raspolaganju turistima je turistička kartica Praga koja važi četiri dana, i sa njom možete ući i razgledati preko pedeset spomenika, muzeja i turističkih lokacija u Pragu. Moguće je i da u kompletu sa ovom karticom uzmete karticu za prevoz za taj period. Uz turističku karticu dobijate kolor brošuru na šest jezika sa informacijama i kuponima. Cena ove turističke kartice je oko 25 eura za odrasle, i oko 16 eura za studente. Kao studentsku legitimaciju možete iskoristiti i kartice Euro<26 i ISIC koje inače izdaje Zdravstveno potporno udruženje. Sa ovim karticama možete ostvariti i dodatne popuste u Pragu.

Hint

Kako je zvanično sredstvo plaćanja u Češkoj češka kruna, prilikom razmene deviza obratite pažnju na kurs. Ne obraćajte pažnju na table koje stoje u menjačnicama, nego uvek pre nego date novac pitajte koliko ćete dobiti kruna za određenu svotu. Banke uglavnom daju dobre kurseve, često bolje nego menjačnice. 

VI Češki za prvu pomoć

bižuterie - nakit
drogerie – dragstor (prodavnica otvorena 24h)
klenoty / klenotnictví - zlatara
knihy / knihkupectví - knjiga/ knjižara 
lékárna - apoteka
nákupní centrum  - tržni centar
ovoce a zelenina – voće i povrće
pečivo / pekárna / pekařství - pekara 
potraviny - prodavnica
sklo, porcelán – staklo, porcelan
suvenýry - suveniri
tržnice - pijaca
Ahoj! - zdravo
Dobré ráno! - Dobro jutro!
Dobré odpoledne! - Dobar dan!
Dobrou noc! - Laku noć!
Děkuji - Hvala
Ano - Da
Ne - Ne

-->